Вкусовете на Беласица

Рукие Изирова
с. Яворница
общ. Петрич​

Петричкото село Яворница се е ширнало в подножието на Природния парк „Беласица“ и привлича туристи, както с красотата на старите гори от чинар и сладък кестен, така и с еко-пътеките, водещи до многобройните водопади в района. Наблизо е и Самуиловата крепост при с. Ключ. 

Рукие е един от най-самоотвержените партньори на Природен парк „Беласица“. Тя посреща любители на чистата храна и красивата природа в своята къща за гости „Орхидея“. Леля Рукие ще приготви за вас истинско пиршество от гозби от подгорските села, които може да опитате само тук, сред тях пляска с праз или диворастящи билки, мешник и сърмички от бутима! Ще ви научи как да приготвите вкусните ястия, а дъщеря и ще издаде тайната на меда от кестени. 

През топлите месеци може да помогнете в зеленчуковата градина, а есента – да участвате в беритбата на сладки кестени от стопанството на леля Рукие.

Ако желаете, може да помогнете и на Дирекцията на парк „Беласица“ в засаждането на нови кестенови гори. Не пропускайте разходката до живописните водопади в Беласица!

Настаняване: Къща за гости „Орхидея“ или при по-големи групи хотел Света Неделя в съседното село.
Период: целогодишно
Брой участници: 15-40