Традициите на Северозапада

Мая Ангелова
с. Превала,
общ. Чипровци

Село Превала е закътано в предпланинската част на Западна Стара планина, в Натура 2000 зона. Заради красивия, див пейзаж, през 1970 г. тук е сниман филмът “Оцеола” с участието на легендарния Гойко Митич. Десетилетия наред районът е бил затворена гранична зона и това е запазило природата му почти непокътната.

Мая и нейната сътрудничка Мариана превръщат изоставената местна хлебарница в спретнат цех „Синевка“, в който приготвят вкусни сладка и мармалади от горски плодове по забравени бабини рецепти. В допълнение към цеха вече е изградена и пещ, в която се приготвя домашен хляб и чипровски кори за баници.

„Целта ни е хората да дойдат при нас, на място, да усетят природата, да видят красотите й“. При Мая и Марияна ще се научите да приготвяте сладка, ще омесите и изпечете селски хляб с билки, ще опитате да тъчете на дървен стан. Ще се включите в приготвянето на вкусен обяд, по традиционни рецепти, с продукти от местните производители в района. Може да участвате в озеленяването на малкия парк в селото или обновите маркировката на местната еко-пътека.

Не пропускайте да обогатите вашето преживяване с посещение на прочутите Белоградчишки скали и дегустация във винарна Боровица.

Настаняване: В звисимост от размера на екипа и предпочитанията му, предлагаме настаняване в различни хотел в района, сред които Холидей Клуб с. Бързия и Хан Мадона, село Фалковец, недалеч от Белоградчишките скали.

Период: март – октомври
Брой участници: 15-40