По пътя на сиренето

Милкана Йорданова
село Смилян 
общ. Смолян

Китното родопско селце Смилян е известно не само с емблемата си – смилянския фасул, но и като привлекателна дестинация за планински, приключенски и селски туризъм.

Милкана е собственик на мандра „Родопа Милк“, която от 1994 г. произвежда традиционни български продукти и висококачествени сирена по западни технологии. Мандрата работи изцяло с мляко от малки ферми от горното поречие на р. Арда. Милкана е радетел за опазване на традициите и е начело на Национално сдружение „Планинско мляко“.

През 2002 г. възстановената от нея стара технология за бито сирене е записана като част от световното наследство в Президиума на движението Slow Food в Италия. В сърцето на Родопите ви очаква едно незабравимо преживяване – заедно ще може да приготвите домашно сирене и извара, да избиете масло, както и да научите повече за традициите в производството на мляко и смилянски фасул.

Ако желаете, добавете и приключенски елемент към вашия тиймбилдинг – младежите от местния Клуб по спелеология и екстремен туризъм “Мурсалица“ ще организират за вас сплотяващо преживяване с много адреналин в каньоните и пещерите в района или поход по екопътеките край селото.

Настаняване: Комплекс „Млечен дом“ или в семейните хотелите в селото при по-голяма група.
Период: целогодишно
Брой участници: 15-30