Засади дърво, осинови горичка

„Най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години. Второто най-добро време е сега!
Японска поговорка

Много горски стопанства имат нужда от нашата подкрепа, за да възстановят гори нападнати от вредители или пострадали от пожар.  Включете вашия екип с доброволческа дейност –  засаждане на дървета около София и на територията на ПП „Витоша“. Поемете грижа за новата горичка! Важно е не само да засадим дървото, но и да се погрижим за него първата година, за да се захване и оцелее при трудните метеорологични условия, обрастване с трева и заплаха от вредители. Ето и етапите на нашите акции по залесяването.

I етап: Засаждане на фиданки
   🌲 Разчистване и терасиране на терена, където ще се залесява;
   🌲 Оформяне на дупки за фиданките;
   🌲 Засаждане на дръвчета, подбрани от лесничейството за конкретния терен и утъпкване.
Най-подходящото време за засаждането е през пролетта – март и април, в по високите части и началото на май. За широколистните фиданки е подходящо и есента, когато дърветата са в покой, след като опадат листата им.
Имайте предвид, че теренът не винаги е с пряк достъп до пътя. 

II етап: грижа за младата гора
   👨🏽‍🌾 Прекопаване и оплевяване около новозасадените фиданки за освободжаване от обрастването с треви, които могат да ги задушат. – юни/юли
   👩🏻‍🌾 Попълване на насаждението с нови фиданки, на мястото на неприхваналите сe. Подготовка за зимата. – септември/октомври.

Тази последваща грижа е от голяма важност, тъй като увеличава шансовете на дръвчета да оцелеят и да се превърнат в гора. Ако вие нямате възможност, със съдействието на горското стопанство, може да сключите договор с фирма, която да извърши тези грижи за младата гора. Това не е скъпо, но е изключително важно за оцеляването на младите дръвчета, които с толкова любов и труд сте засадили. 

Ако ви се вижда сложно – то ние сме до вас на всеки етап от тази благородна и заслужаваща адмирации мисия. Ще осигурим всичко необходимо – инструменти и ръкавици, организация, съдействие от горските стопанства, вода и сандвичи за участниците. 

За повече информация ни пишете или позвънете:
0885 702 497
office@ecotourconsulting.eu

Вижте и другите ни предложения с грижа за природата 🌼 🐝 🐦 🏞   – ЛИНК

Период:  пролет и есен
Брой участници: 10-150