Доброволци за екопътека Бели Искър в НП „Рила“

„Сега съм удома, в сърцето съм на Рила..“
Иван Вазов

Дирекцията на Национален парк „Рила“, търси доброволци за поддръжка на екопътека Бели Искър– едно от най-любимите места за разходка на хиляди туристи! Пътеката започва около 3 км след село Бели Искър, разположено в подножието на връх Мусала.

Долината на река Бели Искър е една от най-забележителните планински долини на Балканския полуостров, с богато биоразнообразие, което е представено и на информационните табла по пътеката. Екопътеката криволичи 7 км покрай река Бели Искър и преминава по 8 големи мостчета и 11 по-малки, с различни имена. По маршрута има изградени и места за пикник, които са предпочитани от семействата с деца, заради близостта до пътя и красивата природа край реката.

Екопътеката е създадена 2004 г. За съжаление, сезоните оставят своя отпечатък на дървените мостчета, парапети, масички и пейки, които имат спешно нужда от лакиране и импрегниране, за да издържат суровите метеорологични условия в планината. Бъдете доброволци и помогнете на дирекцията на парка – с труд и материали!

Село Бели Искър е на 7 км южно от град Самоков и на 10 км от Боровец.  Последните години се разраства в планински курорт, с търсени от туристите хотели, особено през зимния ски сезон. Селото се гордее с църквата си и историята, че тук, септември 1912, са се венчали Яворов и Лора преди той да се присъедини към Македоно-Одринското освободително движение.

Имате обучение или друго корпоративно събитие в Боровец и района. Защо да не го съчетаете с ден или няколко часа работа в помощ на националния парк? Може да организираме за вашия екип и пикник край реката. А защо не и нощувка в хотелите в района?

Вижте и другите ни предложения с грижа за природата 🌼 🐝 🐦 🏞   – ЛИНК