Села

Село Смилян, общ. Смолян

Китното родопско селце Смилян е известно не само с емблемата си – смилянския фасул, но и като привлекателна дестинация за планински, приключенски и селски туризъм. Наблизо са Агушевите конаци и крепостта „Калето“. В района има много туристически пътеки, пещери и красиви каньони, а напролет изумрудено зелените поляни са изпъстрени с орхидеи.

Село Яворница, общ. Петрич

Петричкото село Яворница се е ширнало в подножието на Природния парк „Беласица“ и привлича туристи, както с красотата на старите гори от чинар и сладък кестен, така и с еко-пътеките, водещи до многобройните водопади в района. Наблизо е и Самуиловата крепост при с. Ключ. 

Село Превала, общ. Чипровци

Село Превала е закътано в предпланинската част на Западна Стара планина, в Натура 2000 зона. Заради красивия, див пейзаж, през 1970 г. тук е сниман филмът “Оцеола” с участието на легендарния Гойко Митич. Десетилетия наред районът е бил затворена гранична зона и това е запазило природата му почти непокътната.

Село Ягодово, общ. Берковица

Селцето е сгушено между Врачанския Балкан, в началото на Стара планина и предлага
невероятна гледка към обграждащите го планински склонове. От тук минават и туристически маршрути за връх Ком и връх Тодорини кукли. В близост е балнео-лечебният курорт Вършец. 

Село Меляне, общ. Георги Дамяново

Село Меляне е приютено в полите на Западния Предбалкан, в красива карстова местност около река Огоста. Наблизо е Лопушанският манастир. Селото се слави с две неща – с най-чистия въздух в България и с най-странните имена на жителите си.