Идеи за HR експерти

12 Пролетни идеи за екипи

Пролетта е точно зад ъгъла! Очакваме завръщането на птиците, съживяването на природата, по-дългите дни. Пролетта дава възможности на екипите да излезнат от офиса и да прекарват повече време заедно на открито. „Социалните контакти активират мотивационните системи в мозъка“, казва професорът по психоневроимунология Йоаким Бауер. 
Точно сега е време да подкрепите и да вдъхновите членовете на вашия екип за постигане на целите за годината.

В статията, като календар за месеците март и април, даваме идеи за забава и сплотяване. Ще намерите и актуални предложения за доброволчески инициативи. Много фирми насърчават своите служители да участват в доброволчески дейности – те са онзи механизъм, който не само обединява хората около кауза, но им дава повод да се гордеят с фирмата, в която работят и която допринася за едно по-добро, и справедливо обществото.  Най-успешните бизнеси в света са тези, при които има определена кауза, мисия. Deloitte Insights посочва, че такива фирми и бизнеси с кауза имат много по-силно пазарно участие и влияние, три пъти по-бързо се развиват и растат успешно, в сравнение с компании, които не инвестират и не допринасят за обществото.

Независимо дали вашият екип е вече в офиса или все още работите дистанционно, вижте нашите 12 пролетни предложения за екипни дейности, които ще ви помогнат да изненадате приятно колегите си – откраднете си идея или две, за да се заредите с енергията на събуждащата се природа!

ИДЕИ ОТ КАЛЕНДАРА ЗА МАРТ И АПРИЛ

1. Посетете заедно Ботаническата градина на БАН (4-5 март)

Февруари и март са месеците, в които цъфтят орхидеите в Ботаническата градина на БАН! Експозицията, посветена на орхидеите, може да бъде видяна до 15-ти март, от понеделник до събота, включително, от 10 до 17 ч. В градината ще се озовете в малък тропически остров в полите на Витоша! Местоположението на този екзотичен остров е София, бул. Околовръстно шосе, до киноцентъра „Бояна“.

Направете си среща с колегите през уикенда, посетете градината със своите семейства! Дворът е чудесен за разходка и игри на най-малките! Идеална локация да се видите с колегите, които все още работят дистанционно. 
Така ще подкрепите финансово и градината, която разчита на приходи от посещения, за да поддържа колекцията от редки видове! Информация за цени на билети и др. може да намерите на сайта на градината.

2. Подарете цвете в саксия (8 март)

Едва ли ще пропуснете да отбележите Деня на жената, на майката, поне с поздрав към своите прекрасни колежки, но ето и една идея от нас: подарете цветя в саксия! А може и както нашите деца си разменят подаръци за Нова година, тайно всеки да изтегли името на колежка и да си размените цветя за празника. Може и красиво опаковани семена за цветя, които при стопляне на времето да засадите на балкона, пред блока или на вилата. А защо не и заедно!
Поръчате цветя от сайта „Цветята на Камен“ – малък предприемачески бизнес в Тополовград, отдаден на много екологични каузи.

3. Празнувайте деня на Св. Патрик (17 март)

свети патрик в офиса

Ако си търсите повод да разпуснете с колегите на чаша бира, то денят на Свети Патрик е точно за вас! Честван в Ирландия, последните години става все по-популярен повод за фиеста на много места по света, включително и в България.
17 март, през 2023 г се пада в петък! Организирайте петъчно бирено парти!
Отидете заедно на ирландска кръчма – вече има доста в София. Или организирайте в офиса – изрежете зелени детелини и украсете офиса, почерпете се със зелена бира! Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: „Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“ 
Дрес код – зелено! Символ – трилистна детелина. Св. Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци. 
Трик: сложете в чашите по 1 капка, предварително разредена, зелена хранителна боя, така бирата ще се оцвети в зелено (в хранителните вериги ще намерите боя, напр. на Др. Йоткер). Ако сте против оцветителите, което е съвсем резонно, може да постигнете същия ефект с малко синьо кюрасо – синьото в комбинация със светложълтия цвята на бирата става чудесно зелено. Ето и клипче с инструкции – тук.

Поръчайте кетъринг, като наблегнете на зеления цвят, например хапки от спаначено руло! Или върху крекери шприцовайте мус от сирена, като преди това сте добавили няколко капки зелена боя или за по-здравословно – сока на прясно изцедени зелени подправки.
Ако не ви се занимава, ние, заедно с Кооператив „Хранкооп“, ще направим за вас кетъринг с фермерски продукти! Можем да ви съдействаме и за наливна крафт бира! Само се обадете поне една седмица преди събитието! Чашите и бирата от нас!

А ако екипът ви е все още във виртуалното пространство – може да поръчате на всеки кашонче с бира и да се поздравите със споделяне на тези безплатни приложения в GooglePlаy
От тук може да свалите интерактивен тапет за вашия телефон. Или  да си направите весел тематичен колаж или селфи!

4. Посрещане на Първа пролет (21 март)

Пролетното равноденствие настъпва тази година, 2023, в понеделник, 20 март, в 23:24 ч. Но вие може да изберете един от уикендите 18-19 или 25-26 март, за да отпразнувате настъпването на пролетта! Може да го направите с разходка до близката планина или да си организирате пикник на някоя поляна в парк, край река или друг любим кът във вашия град. Съчетайте го с турнир по фризби или футбол на малки вратички. Всеки може да донесе домашна храна, която да сподели с колегите!
Поставете къщичка за птици! Може да купите готови или сами да си направите със съдействието на наш експерт дърводелец – повече информация може да намерите тук.
Идеи за маршрути и места за пикник, може да намерите и в статията ни, в Предложение 10. Разходка сред природата.

5. Международен ден на театъра – посетете заедно театрална постановка!
(27 март)

Театърът сближава хората, кара ги да се чувстват общност. Изкуството вдъхновява и дава пример как да се преодолеят трудностите, които животът поднася! Можете да изберете постановка на софийските театри и да купите билети онлайн от сайта TEATRE.ART
Ако сте все още дистанционно, защо не питате да гледате заедно дигитален театър! Например от тази чудесна платформа в Англия, особено ако част от служителите са англоезични или са извън България: DIGITAL TEATHRE.

6. Ден на шегата (1 април)

смях в офиса

Известният български писател Чудомир пише: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”. Първият ден на април ни дава и повод да се пошегуваме с колегите и да се посмеем заедно! Измислете шеги, които не биха обидили никого, например:

  • Залепете интересна картинка под мишката за латоп с тиксо, така че да блокирате работата ѝ собственика да се чуди какво става; 
  • Сложете клаксон – играчка под стола на колега – всеки път когато седне, издава звук;
  • Почерпете със сапунени или чеснови бонбони – може да закупите от магазин за шеги и карнавал.

Подарете си билети за стендъп комедия или поканете комедиант в офиса! Ето и сайта на който можете да направите заявка! 
А какво ще кажете да пробвате йога на смеха с нашия водещ – Силвия Димитрова, сертифицирана от Международната школа по Йога на смеха ! Вижте нашето предложение за йога на смеха в офиса – Линк

7. Великденски празници (14-17 април)

Великден е семеен празник и очаквана почивка за всички нас, но какво ще кажете да отбележите първия работен ден след празниците подобаващо с: двубой по надяждане с козунак, конкурс за най-вкусен домашен козунак, борба с великденски яйца или за 10 минути бъдете деца – скрийте шоколадови яйца в офиса!
Зарадвайте колегите със специална великденски кутии! Може да видите и нашите предложения – тук

8. Доброволци за Денят на Земята (22 април)

Целта на Денят на Земята е създаването на най-голямото световно движение за опазване на околната среда, което да води до позитивна промяна за хората и планетата. Милиони хора по света, хиляди фирми, съпричастни с идеята, участват като доброволци! Потърсете екоорганизация от вашия град, квартал и попитайте как можете да се включите в техни акции за Деня на Земята. Или вижте какви инициативи търсят своите герои на платформата TIMEHEROES  

Ако сте от София се свържете с нас и ние ще ви помогнем да намерите най-подходящия начин да се включите – работим в партньорство с природен парк „Витош“а, както и с водещи екологични организации като Българска Фондация Биоразнообразие и Сдружение „За Земята“. А може и да организираме нещо специално за вашия екип! Вижте и нашите предложения за доброволчески тиймбидинги!

ДРУГИ ИДЕИ ЗА ПРОЛЕТНИ СЪБИТИЯ

9. Участвайте в акция за засаждане на дърво!

Казват, че човек е живял смислено живота си, ако е засадил поне едно дърво!
Март е точното време за засаждане на дръвчета и храсти! Вижте инициативите на ГОРАТА.BG или се включете в нашата инициатива за Засаждане на овощна градина в Ботаническата градина на БАН! Идеята е градината да служи и като поле за обучения на софийските деца и да насърчава по-здравословно хранене.
Ако искате да се включите – обадете ни се и ще съдействаме с организация: нужна ни е финансова подкрепа и доброволци! Бъдете наши съмишленици и партньори – подайте ръка на инициативата!

10. Разходка сред природата

Допаминът е невротрансмитер отговорен за нашата мотивация и концентрация, за доброто ни настроение и работоспособност. Тренировките, разходката сред природата не само ни помагат да се освобождаваме от стреса, но също така повишават нивата на допамин в тялото ни. В действителност се увеличава концентрацията и на други невротрансмитери като серотонин и ендорфин, отговорни и за нашето усещане за екипност и щастие. И всичко това може да бъде постигнато с една кратка разходка сред природата! Световната здравна организация (СЗО) препоръчва разходката за предотвратяване на болести като затлъстяване или хипертония – поне 150 минути всяка седмица с умерена интензивност. В случай че искате още по-големи ползи за здравето, препоръчително е да увеличите времето до 300 минути седмично. Ходенето може да ни помогне да тонизираме мускулите си, отслабнем и помага за увеличаването на костната плътност. Друго предимство е, че подобрява кръвообращението и предотвратява сърдечни заболявания.

Софиянци имат няколко парка на разположение, наблизо са Витоша, Люлин, Рила и Стара планина! Има чудесни предложения за леки и по-дълги маршрути в интернет. Ние бихме, препоръчали следните места подходящи за разходка на по-големи екипи близо до София, с възможност за пикник или обяд в заведение и удобен достъп с кола:

  • 2 часа кръгова разходка с разкошна гледка към София от връх Дупевица в Люлин планина, започваща от Бонсови поляни над кв. Горна Баня, пикник на поляните или в хижа Бонсови поляни; 
  • Кръгов маршрут около езерото Панчарево и пикник на поляните край езерото;
  • м. Златните мостове и хижа Офелиите на Витоша – имайте предвид, че горе може да има сняг до април. Реално метеорологичната обстановка може да проверите на уеб камерата на хижата – тук.  
  • Карстов извор „Живата вода“ край село Боснек.
Карстов извор "Живата вода"

И на четирите маршрута има обособени места за барбекю и пикник!
Пътеката за „Живота вода“ не е популярна, но е много приятно място за разходка с чудесни поляни за пикник. Изворът изтича от гранитна змейска глава и за него се носят легенди, че разпознава добрите и лошите хора – спира да тече, щом доближат лошите. Няма хижа по пътеката, но в селото има чудесна гостилница, която функционира и като своеобразен информационен център – потърсете в Гугъл координатите на Гостилница „Фре“, с. Боснек.
Ако имате нужда от повече информация за подходяща дестинация за пикник, пуснете търсачките или ни се обадете за безплатна консултация. А може да съдействаме и с планински водач.  0885 702 497

11. С велосипеди в парка!

Едно от най-приятните пролетни занимания е карането на велосипед в парка! Защо не с колегите! Нямаш колело – не е проблем! В София вече на няколко места има възможност за наемане на велосипеди, например SofiaBike, За София може да използвате и мобилното приложение CIRCLE, което дава възможност велосипедите да се карат навсякъде в София, а паркирането им става в специално обозначени зони. Дневен наем е едва 18 лв., а може и почасово! 

12. Организиране на фермерски пазар в офис сградата

фермерски пазар

Март и особено април идва и пролетната умора, организмът ни се нуждае спешно от свежа, чиста, пълна с витамини и минерали храна! Това са и месеците, в които малките био-стопанства и фермерите вече имат готова свежа продукция. Всяка сряда в София има фермерски пазар на Министерство на Земеделието, вече се организират и на други пазари, както в столицата, така и в други градове.

Но ние знаем, колко сте ангажирани през седмицата, а уикенда има толкова изкушения, затова ако вие не можете да отидете на пазар, фермерският пазар може да дойде при вас!
Наши партньори са Кооператив „Хранкооп“, които организират фермерски пазари в София и цялата страна. На определена от вас дата можем да организираме мини-фермерски пазар – нужно ни е само, достъп до електричество и пространство от 30-50 кв. м. за щандовете на производителите. А какво ще кажете за абонамент всяка седмица с доставка на фермески продукти? При повече от 5 човека доставката е безплатна!
А можем да ви предложим и фермерска закуска или обяд! Вие определяте датата, от нас всичко необходимо – ще договорим и меню от свежи салати, сандвичи и хапки с фермерски сирена и колбаси! А какво ще кажете за кетъринг от село – с банички и вкусотии приготвени по бабени рецепти? Вижте нашето предложение за Кетъринг от село тук.
–––––

Надяваме се нашите предложения да ви вдъхновят и ентусиазират за повече социализация, доброволчество и социално-корпоративна отговорност! Ще се радваме на обратна връзка, както и да можем да помогнем за реализирането на вашите пролетни идеи!
За връзка с нас: 0885 702 497
Ако желаете да получавате новини от нас и нашия месечен бюлетин , моля пишете ни на имейл:
office@ecotourconsulting.eu

Антония Чиликова