Експертите съветватУмения за перфектен екип

Как да преодолеем предизвикателството на 2022 пред екипите – бърнаут

Въпреки че пандемията вече не е онзи стресов фактор пред компаниите, 2022 година носи много предизвикателства и неизвестни пред служителите и мениджърите в различни организации. 

Според проучване публикувано от The Conference Board, Inc., 51 % от служителите заявяват, че психичното им здраве се е влошило от началото на пандемията. Жените съобщават за това с малко по-високи проценти (54 %) от мъжете (46%). Повече от четирима на десет служители се чувстват “прегорели” в сравнение с предходната година според ново проучване на международната фирма за подбор на персонал Robert Half.  Това е увеличение от 34% спрямо 2020 г. Грижата за психичното здраве на служителите вече излиза от пожеланието „хубаво е да го има“ и се превръща в бизнес императив, според Business Harvard Review.

Прегарянето (burnoutи стресът са навсякъде

Състоянието, характеризиращо се като „бърнаут“, спохожда най-често хората, чиято сфера на професионално развитие е с особен акцент върху умствената дейност за сметка на физическия труд. Според Световната здравна организация (СЗО), бърнаута е синдром, произтичащ от стрес на работното място, който не е бил успешно управляван. Характеризира се с три измерения: чувство на изтощение и липса на енергия, повишена психическа дистанция от работата или чувство на негативизъм, намалена професионална ефикасност (СЗО, 2019).

Стресът на работното място, нараства за всички професии, като синдромът „бърнаут“ засяга все по-голям брой и от работещите в IT сферата. В условията на home office  работно и лично време често се сливат.

Според СЗО превръщането на психичното здраве на служителите в приоритет е и разумна инвестиция – генерира четирикратна възвръщаемост чрез подобрена производителност и здраве.

Загрижеността към психичното състояние става и основен фактор и тенденция на съвременния рекрутмент. В момент на ожесточена конкуренция за най-добрите млади таланти, поколение GEN Z дава приоритет на ESG успеха на компанията (Environmental, Social, and Governance) повече от всяко поколение преди. 

Как можете да подобрите психичното здраве на служителите си

Според Harvard Business Review работодателите трябва да започнат да гледат на психичното здраве не като индивидуално предизвикателство, а като колективен приоритет. Специалистите съветват да се създаде среда в която служителите свободно да говоря за начина по който се чувстват.

Слушайте ги, с внимание и емпатия! Ангажирайте ги в разговори, които не са съсредоточени върху работата. Проявяването на интерес към живота и нуждите на вашите служители може да ги накара да се чувстват ценени и подкрепяни. Ник Цитзон, изпълнителен вицепрезидент по маркетинг и комуникации в SAP казва:

“Лидерите, които помагат на хората да „се отворят“ за всичко, което ги задържа в работата, ще бъдат най-ефективни и уважавани“. 

1. Инвестирайте в обучения и тренинги насочени към подобряване на емоционалната интелигентност, както на служителите, така и на лидерите на екипите. Обученията са особено наложителни за мениджърите — да се научат как да се ориентират в психичното здраве на служителите, да могат да разпознават симптомите на менталните проблеми и да помагат за нормализирането им на работното място. Тук не става въпрос мениджърите да поемат ролята на терапевти, а да имат основни познания за инструментите, които могат да използват по време на трудни разговори и да знаят какви действия да предприемат.

Какво още може да се направи по въпроса?

След проучване на най-добрите практики ви предлагаме следните проверени и работещи стратегии и идеи:

2. Гъвкаво работно време 

Нефиксираното работно време може да осигури гъвкавост на служителите и да им даде шанс да се погрижат за близките си при неочаквано възникнали проблеми. Понякога е налага да си тръгнат по-рано или да дойдат на работа по-късно. Други работят по-добре в късните часове или рано сутрин. За много служители комфортът да определят сами часовете за работа и да следват собственото темпо, докато изработват предвидените осем часа на ден, е особено важно за психичното им състояние. 

3. Съдействие при грижата за децата

Грижата за децата, особено в условия на пандемия, може да бъде стресиращ фактор за работещите родители, както в условията на home office, така и при връщане в офиса. Премахването на стигмата около работещите родители, че са непрофесионалисти за това, че децата им са на фона на среща в Zoom или вземането на почивни дни за училищни събития, може да направи огромна разлика за психичното здраве на служителите.

Ребека Шулд е метеоролог в местна новинарска телевизия в Милуоки, Уисконсин. От началото на пандемията работи от дома си заради протоколите на телевизията, свързани с Covid-19. Минути преди да влезе в ефир, бебето на синоптичката, която неотдавна се е върнала от майчинство, се събужда. Ребека решава да се появи на екран с малката си дъщеричка, без работодателите и да създадат поблем.

Въвеждането на подходящи за семейството политики като гъвкаво работно време, надбавки за отглеждане на деца или дори фондове за образование, може да намали натиска върху служителите в днешната бързо променяща се среда.

4. Петъчни полудневни работни дни

Нека си го кажем: служителите обикновено не са продуктивни в петък следобед, тъй като вече се настройват за уикенда. Вместо да карате служителите си да седят на бюрата си или да симулират дейност пред компютъра, приключвайте работния ден няколко часа по-рано в петък. Това ще им даде нещо, което да очакват с нетърпение през цялата седмица, като същевременно ще им осигури по-здравословен баланс между работата и живота. Също така това им показва, че се доверяват, че ще свършат работата си дори при намален работен ден.

5. Насърчавайте почивките и спорта

Доказано е, че почивките през деня намаляват нивата на стрес, но ако са затрупани със задачи това едва ли е възможно. Много фирми дори осигуряват виртуални тренинги за служителите си или насърчават служителите си да дават уроци на своите колеги например за стречинг, йога или друго занимания от вкъщи. Все повече германски фирми мислят за здравето на служителите си, като им осигуряват електрически велосипед, бягаща пътека в офиса или безплатен курс по тенис.

6. Наблегнете на виртуалната „заедност“

Създавайте целенасочено възможности за разговори, които не са фокусирани върху работа и задачи за решаване.  Ако вашите служители са в офиса, дайте време за сутрешен чат на кафе или събиране през уикенда. Ако работят дистанционно, също насърчавайте възможностите за социализация, като използвате онлайн платформите.

Защо не в края на работната седмица да отделите 1-2 часа за лека и забавна онлайн дегустация на крафт бира или вино и шоколад! Това е добър начин да поддържате положително настроение на работното място и позволява на членовете на екипа да се опознаят, както и за изграждането на връзки и доверие. Нашите вируални тиймбилдинги целят не само да дадат възможност за релаксация, но и чрез умело подбрани екипни игри да допринесат за поддържане на приятелски отношения и усещане за екипност.

7. Седмични сесии с практикуване на майндфулнес
Майндфулнесът е начин да постигаме вътрешен баланс. Умението да присъстваме в живота си “тук и сега’” е ключово. То ни позволява да приемаме спокойно нещата, които не можем да променим, докато запазваме фокус върху нещата, които можем и искаме да контролираме. Практикуването на майндфулнес се оказва един от най-ефективните инструменти за справяне със стрес, вътрешно напрежение, умора, тревожност и депресия. Майндфулнес не може да се преведе точно, нито да се сложи формална рамка какво точно обхваща. Често се превежда като „осъзнаване“ или „себе-осъзнаване“. Майнфулнес не е просто медитация, а система от поведения и цялостен начин на живот. Бил Гейтс, казва за майнфулнес медитацията, която тренира 3 пъти седмично по 10 минути:

„Сега виждам, че медитацията е просто упражнение за ума, подобно на начина, по който упражняваме мускулите си, когато спортуваме“.

Даниел Голман, авторът на книгата „Социалната интелигентност“, е един от най-запалените изследователи и популяризатори в САЩ на метода. Нарича го още „фокусирано внимание“. Той посвещава серия от видео-обръщения посветени на метода:

Осъзнавайки ролята на мейндфулнес практиките, компании като Google, Intel и SAP , а и други големи и водещи компании, започват да насърчават метода сред служителите си. Ройтерс публикува в свое проучване, че SAP Германия има повече печалби, заради майндфулнес практиките. На сайта си корпорацията отделя специално внимание на т. нар. SAP Global Mindfulnes Practice

Разгледайте и нашето предложение за медитативни практики, което сме подготвили с нашите партньори от международната организация Art of Living“  – ще споделим с вас практики от аюрведа, йога и дишане.  Тези практики намаляват стреса,  увеличават енергията, връщайки обратно ясното и позитивно състояние на ума. 

8. Насърчаване на благодарност

Благодарността е единственото вътрешно състояние, което безапелационно неутрализира всички негативни емоции

Според Forbes практиката на благодарност има мощен положителен ефект върху нашето благополучие. И въпреки че можем да мислим за това като лична и частна практика, все повече компании развиват практика на благодарност на работното място.

Пандемията отвори много врати за включване на благодарността на работното място. Наложените ограничения в общуването ни помогнаха да оценим другарските взаимоотношения и съпричастност, които получаваме в работата си.

Има много начини да изразите благодарност към своите служители, например чрез пост в социалните мрежи, имейл или като изпратите специален подарък. Ето и няколко идеи за подаръчни кутии, които ние можем да ви предложим.

Но най-важното е да изградите култура на благодарност в екипа си. Ключът към успешното изграждане на всеки нов навик е да започнете с конкретна и изпълнима стъпка, нещо, което можете да приложите в офиса или чрез видеоконференция, ако вашият екип е отдалечен или хибриден. Ето и една практика, която споделя Наз Бехещи, коуч на редица световни лидери, включително Стив Джобс и Далай Лама.

Помолете всеки член на екипа да сподели за какво е благодарен в следните три области: 

  • Нещо, за което са благодарни по време на работа. 
    Това може да бъде всичко – от разговори за тяхното лично и професионално развитие, до споделяне на наблюдение на положителния ефект на работата им върху живота на хората. 
  • Някой от екипа на когото са благодарни и защо.  
    Подкрепата вътре в екипа и грижата за взаимното благополучие никога не са били по-критично важни от сега! Нека използваме възможността да покажем признателност за тази взаимозависимост и да я отпразнуваме! Може да е нещо голямо, като колега, който ни помага да завършим проект или нещо малко, като някой да напасне графика си с нашия. Или към мениджъра, който се е отнесъл със съпричастност към молбата ни за допълнителен ден отпуск. 
  • Нещо в живота им извън работата, за което са благодарни. 
    Споделянето на нещо лично, извън служебните ни ангажименти, ни помага да напомним на всички, че не е здравословно да се самоопределяме само чрез работата си. Това ни дава възможност и да видим и да бъдем видяни от другите в различна светлина – като човешки същества със своите лични истории. А това развива емпатията в екипа, намалява стреса.

Наз Бехещи свързва колективната благодарност в организациите и със солиден ангажимент към корпоративната социална отговорност. Организация, която отстоява и действа въз основа на силни ценности, е по-вероятно да има силна култура на работното място, в която служителите се чувстват част от по-голяма цел, което от своя страна насърчава по-голямо сплотеност в екипа и подобрено удовлетворение от работата.

Прогнозите за края на пандемията са оптимистични, но много важно е да оценим уроците, които ни даде, сред които е и ангажимента на всеки лидер за психичното здраве на служителите.  

ИЗТОЧНИЦИ:

Your Guide to Prioritizing Your Employees’ Mental Health

https://www.conference-board.org/pdf_free/press/RR9%20Press%20Release%20Final.pdf

https://www.forbes.com/sites/nazbeheshti/2021/11/16/try-this-gratitude-practice-with-your-team-to-build-better-team-morale-and-relationships-at-work/?sh=d6de7a2e15c2

https://sustainabilitymag.com/sustainability/how-to-make-your-company-gen-z-mental-health-friendly-office-workspace-anxiety-counseling?fbclid=IwAR0iLoWianNcjQ5gEoTapEhFmZPOP640i77sfkAG92akc6EiA1W2NOJb7_4

https://www.cnbc.com/2018/12/05/bill-gates-says-meditation-his-new-favorite-habit-helps-him-focus

https://www.business-accelerators.com/majndfulnes-kak-da-badesh-uspeshen 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *