Умения за перфектен екип

9 идеи как да подкрепим екипа си в новата виртуална реалност. Онлайн тиймбилдинг, защо не!

Вече втори месец пандемията от  COVID 19 изправя огромна част от екипите пред небивало досега предизвикателство – не просто дистанционна работа,  home office, а и доскоро пълна социална дистанция!

Засега никой не може да каже кога отново ще се върнем в офисите, а се очертава и тенденция част от компаниите да решат да останат да работят дистанционно – за неопределено време или дори завинаги, открили предимствата на виртуалните офиси. Как да подкрепите екипите си в тази необичайна и трудна ситуация?

За мнозина работата от разстояние е ново преживяване – със своите положителни страни, но и с много отрицателни. Прекъсната е нормалната възможност за общуване в офиса, срещите с клиентите, липсва и обратната връзка от шефовете на компанията. Внезапната промяна, стресът, неяснотата как и по какви правила предстои да се работи и живее, водят до раздразнение, депресия и често до усещане за отчуждение и самотност. В резултат спада работоспособността и ефективността на служителите, дори тяхната мотивация за успех.

В тези дни е изключително важно  лидерите на екипите да демонстрират съпричастност и емпатия към служителите си. Не можем да очакваме хората да мислят добре и да изпълняват сложни работни задачи, ако са обезпокоени за безопасността на семейството си, притесняват от задълбочаващата се икономическа криза или виждат как членовете на семейството им губят работа. Пирамидата на Е. Маслоу ни подсеща, че на първо място трябва да се погрижим за здравето на хората от екипа си. Вече не става въпрос само за физическото им здраве и заплахите идващи от опасния коронавирус, а най-вече за психичното им здраве. Много важно е да се подпомогне баланса между работата и семейството, основният стълб на здравословното работно място и връзката с вашите служители. Гъвкавото работно време дава възможност за много по-успешно да балансиране на работните задачи и безкрайните задължения в дома, най-вече когато има малки деца или ученици с дистанционно обучение.

След първоначалния шок и реорганизация на работата, е необходимо да се помисли отново за социализацията на служителите. Е. Маслоу посочва нуждата от общуване като третата по необходимост потребност, след осигуряване на нормални условия на живот, работа и безопасност. Дейностите подобряващи връзката в екипите могат да бъдат невероятно полезни и да помогнат на хората преодолеят безпокойството и изолираността. 

Важно е да имат възможност за себереализация дори в тези необичайни обстоятелства:Πpизнaвaйтe и пooщpявaйтe дoбpe cвъpшeнaтa paбoтa нa cлyжитeли cи, ĸaтo cъщeвpeмeннo пpoдължитe дa им пoмaгaтe дa миcлят зa cвoeтo ĸapиepнo paзвитиe“ насърчава лидерите Джим Xapтep, отговарящ в Gаlluр за yпpaвлeниeтo и блaгocъcтoяниeтo нa paбoтнoтo мяcтo.

Работейки в офиса, служителите изграждат взаимоотношения, които помагат за добрата атмосфера в екипа и подобряват мотивацията. Това става по  естествен начин, чрез разговорите „лице в лице“, срещи в работна и извън работна среда, обяди и служебни събития. Новата ситуация постави много фирми в невъзможност за осъществяване на неформални контакти и това създаде нови предизвикателства пред техните лидери. Отдалечените екипи имат шанса да използват съвременните технологии, за да поддържат социализацията си чрез виртуална комуникация, игри и дори обучения – такива вече се използват при многонационалните компании, чиито екипи по принцип работят дистанционно.

Организираните онлайн събития, извънработните срещи, помагат на отдалечените служители да се чувстват включени и свързани с цялостната култура на компанията. Тези дейности водят до по-щастливи и по-продуктивни служители, по-ефективни екипи и по-силна компания. Има много технически средства и платформи ZoomSlack, or Google Hangouts за подобряване на визуалната връзка между служителите. Видеовръзката помага на хората да разберат езика на тялото, да виждат визуални сигнали, да участват по-интерактивно със своите колеги.

Ето и някои работещи идеи, които може да използвате за дистанционно сплотяване на вашите екипи:

9 ИДЕИ ЗА ВИРТУАЛНО СПЛОТЯВАНЕ НА ЕКИПИ

  • Медитация, йога, спорт

На първо място е важно да помогнете на нашите хора в грижата им за здравето! Може да наемете инструктор за домашен фитнес, да ползвате готовите вече видео уроци, с които изобилства мрежата или най-добре да попитайте дали някой от вашия екип не би искал да води тези онлайн уроци! 

Още по-добре, ако има и повече желаещи – може да направите виртуални стаи по интереси или да ги редувате. Така ще насърчите и мотивирате членовете на вашия екип, като им дадете възможност да покажат и други свои черти и любими хобита. Много фирми препоръчват като изключително полезна т.нар. майндфулнес медитация (mindfulness) – практика любима и на Стив Джобс, с която тренирал ума си. 

Ето и две интересни статии на Harvard Bussiness School по темата What Mindfulness Can Do for a Team и Why Leaders Need Meditation Now More Than Ever.

  • Да пием заедно кафе

Възможността екипите да обменят информация, да подобрят настроението си преди сериозните задачи на деня, е стъпка към запазване на доверието и добрите междуличностни отношения в екипа. Може да го въведете всяка сутрин преди началото на работния ден или следобед, като кафе пауза. 

Груповите чатове улесняват небрежния разговор и виртуалното сближаване, като предоставят на служителите възможност естествено да развиват отношенията със своите колеги.

  • Това е моето семейство!

Работейки от вкъщи вече втори месец „пускаме“ колегите си в нашия дом. Вместо да се притеснявате от това, защо не използвате тази възможност, за да представите на колегите си вашето семейството или дори домашните любимци! Децата, партньорите ви, стават волно или неволно част от  „екипа“ ви в импровизирания офис. 

Тези неформални запознанства ще допринесат за сближаването на хората и ще покажат човешката ви страна, вие сте не само служител! Това ще подоби и доверието в екипа. Вероятно ще получите и повече подкрепа от страна на вашите близки при поставяне на правилата на“домашния офис“. Ето и една статия  на  New York Times, която може да ви помогне да запазите разсъдъка си, дори когато ви се налага да съчетавате работа и грижи за децата. How to stay sane when working from home with children

  • Опознай екипа, за да го обикнеш

Нека всеки снима любим предмет или сувенир и разкаже неговата история. Насърчавайте членовете на екипа да споделят лични, забавни факти за себе си – това е непосредствен начин да научите повече един за друг и да останете свързани дори в условията на продължителна изолация.

Когато опознаем колегите под формата на игра и забавление, когато споделим информация за наш талант или нещо, с което се гордеем, е много по-лесно да бъдем и сериозни, както и ефективни след това.  

  • Ден на модата. Най-смешната шапка

Омръзна ли ви по тениски и дънки? Направете си ден на модата и нека всеки да „отиде на работа“ с любимия си тоалет! Измислете дрес код за различни поводи или пък провокирайте колегите си да „дойдат на работа“ като за плаж! Нe забравяйте плажните шапки 😉 

Смехът е здраве! Повишава имунитета и успява по непосредствен начин да снеме напрежението и дистанцията между хората. Намерете начин да се посмеете заедно!

  • Пица парти

Просто си поръчайте пица и я хапнете във виртуалната компания на вашите колеги! Ако компанията може да си позволи, нека поръча с доставка пица до дома на всеки служител! А защо да не си обмените любимата рецепти за пица и да си направите конкурс, за най-апетитно изглеждаща домашна пица? 

  • Филмов уикенд

Ако екипът ви е от млади служители, скучаещи през уикендите или вечер, защо не организирате съвместно гледане на филм? Може да си вземете пуканки, любимо питие, ето и една платформа специално създадена за целта Netflix Party. 

Идеи за вдъхновяващи филми за силата не екипността и екипната работа: „Аполо 13“ (1995),“Ти водиш“ (2006), „Бандата на Оушън“, „Мръсна дузина“ (1967), „Стажанти“ (2013) „Обратно в играта“ (2015), „Зрителна измама“(2013). Оставяме на вас да довършите списъка.

  • Празнуване на рождени дни

Ако сред екипа ви има добри в графичните програми направете весел колаж за вашия колега. А защо не пробвате и CANVA – предлага чудесни възможности с няколко клика всеки лаик да направи поздравителна картичка, плакат или весел пост във фейсбук!

Ако имате традиция да си правите подаръци, дистанцията не би попречила някой от вас да събере малка сума и да закупите онлайн подарък – просто дайте на куриера адреса на рожденика. Подаръкът може да е торта! Или ваучер за любим онлайн сайт. Съберете се във видеоконферентна чат „стая“ на чаша любимо питие и поздравете рожденика! А защо не го изненадате?

  • Онлайн тиймбидинг

Има много идеи как да останете свързани и заедно, дори когато сте разделени, но понякога е нужно да потърсите помощ от професионалисти. Не само защото ще ви спестят много организационна работа, но и защото могат да предложат качествено събитие, подготвено според нуждите на вашия екип.

Макар и да не дават същото преживяване като реалните, виртуалните тиймбилдинги са добра възможност за поддържане на екипния дух на колектива ви,  особено ако е току що сформиран. За да е удовлетворяващо събитието е нужно да си отговорите на въпросите: Какво точно искате да постигнете? Искате ли хората да са по-свързани, да обменят идеи за работа по интерактивен и ангажиращ начин, да се забавляват повече, докато работите у дома? Или просто искате да помогнете на екипа си да се отпусне по неформален начин, да намалите стреса и безпокойството в този труден момент.

Google бързо ще ви даде идеи и предложения, но ние бихме искали да ви представим и нашия онлайн тиймбилдинг с кауза – иновативно предложение, което ще ви помогне не просто да разведрите работната обстановка, но и истински да се забавлявате с колегите си по нестандартен начин, като едновременно с това подкрепите и нашите каузи.

Крафт-бира и фермерски сирена

Какво ще кажете за дегустация на крафт-бира и специално подбрани фермерски сирена от Родопите? И ако уроците ни по дегустация са виртуални, то дегустацията уверяваме ви е не просто реална, но и събуждаща всичките ви сетива! Крафт бирата е от малката, но изключително добра пивоварна в Пазарджик – Ромбус, а сирената идват от мандра „Млечен дом“ в село Смилян, която произвежда зрели сирена по европейски и традициони български рецепти.  

Ще изпратим на всеки член на екипа ви специална кутия с 4 крафт бири и 4 изключителни сирена – специално подбрана селекция. Ще ви предложим забавни екипни виртуални игри и викторини! Може да добавим и кулинарни уроци – нека заедно приготвим най-подходящото мезе за бирената ни сиеста! И за да е наистина екипен духът на преживяването, за всеки ще има брандирана тениска!

Обадете ни се и ще подготвим точната оферта за вашия екип – нашето мото е КРЕАТИВНОСТ И СЪПРИЧАСТНОСТ!
Избирайки онлайн тиймбилдинг на Екотур Консултинг ще получите 3 в 1: истинско забавление по време на дегустацията и игрите, 2. пакет с крафт бира и фермерски сирена и 3. – ще подкрепите малки предприемачи, със социални каузи! Очакват ви и приятни изненади

За повече информация за тиймбилдинга вижте линка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *