За българските села

Смилян – селото на фасула, вкусните сирена и адреналиновите преживявания

Смилян е едно от селата, в които ви предлагаме вълнуващи тиймбилдинги! А тази статия, любезно предоставена от Посетителския информационен център в селото, разказва за неговите атракции, които можете да добавите към своето екипно преживаване.
Изберете село Смилян и за вашата ваканция или семейна почивка и ви гарантираме, че ще заобичате Родопите и гостоприемството на родопчани!

Първите данни за населеното място са открити  в хроники на римски летописец, който споменава за „голямо славянско селище на половин ден път с кон от изворите на Арнесос“ (гръцко наименование на р. Арда).  Едно от най-старите селища в Родопите – Смилян се намира на 120 км южно от Пловдив и само на 15 км южно от  областният център гр. Смолян и на 20 км. източно от изворите на р. Арда. Разположението му на входа на Горното поречие на р. Арда, както за идващите от Пловдив, така и пътуващите от Кърджали и Златоград,  го правят отправна точка за над двадесет маршрута за пешеходни, вело- и конни преходи в тази част на Родопите, придобила популярност като „Район за пешеходен и пещерен туризъм „Горното поречие на р. Арда“.

Селото безспорно се прочу с отглеждането на смилянски фасул, който е със защитено наименование и регистриран географски произход от 2007 г. съгласно Закона за местните и географските означения. Всяка година, през последната събота на октомври, селото организира Празник на Смилянския фасул по време на който се провеждат три конкурса: за най-атрактивен щанд на местен производител, за най-оригинално пано от смилянски фасул и за най-вкусно ястие от смилянски фасул. Творенията от последния можете да дегустирате, а от щандовете на производителите – да си закупите от „смилянския деликатес“. Паната от фасул можете да разгледате в Етнографската сбирка „Смилянски фасул и традиционни родопски терлици“, помещаваща се на втория етаж в сградата на читалището и целогодишно отворена за посещение. В деня на празника всеки гост  може да похапне безплатно фасул-чорба, приготвена от местните майстори-готвачи.
През 2019 г., по изключение, празникът ще се проведе на 19 октомври.

Другият голям празник в Смилян е свързан с фолклорните традиции е фолклорен събор надпяване и надиграване „Изворен глас“ – който се провежда предпоследната събота на месец юни, около празника Еньовден. Съборът е част от Фестивала на дивите цветя. Освен да се насладите на изворен певчески фолклор от Родопите в следобедната част на събора можете да видите танци от всички фолклорни области. В деня на събитието се провеждат множество ателиета за приложение на билките и дивите цветя в традиционната медицина, кулинарията и занаятите.

Идвайки в Смилян, задължително трябва да опитате традиционните млечни продукти и жълтите сирена на мандра „Млечен дом“. В далечната 1992 г. три предприемчиви семейства  създават млечен  кооператив и с помощ от Програмата за сътрудничество и развитие на Швейцария преобразуват бившето картофохранилище в модерна производствена мандра. Швейцарците им предоставят технология и лицензии за производство на „Тилзит“, „Груер“, „Гауда“, „Ементал“ и „Пекорино“, заради качеството на млякото в тази част на Родопите, което се дължи на два фактора: състава на планинската паша и породата „Българско родопско говедо“, официално  призната за местна порода 2013 г. 

Преди 10 години към мандрата започва да работи  къща за гости, където се предлагат дегустации на млечните продукти за туристи, на избиване на масло от кисело мляко по ръчен способ, млечен крем със сладко от горски плодове и печени сирена.

Изберете нашият тиймбилдинг с кауза в мандра „Млечен дом“ и не само ще се насладите на дегустация на тези деликатеси, но и ще можете сами да се научите да да правите домашно сирене и масло! 

Часовниковата кула в Смилян е една от местните забележителности. Построена е през 1814 г., когато Смилян е бил административен център на тогавашната Ахъчелебийска кааза (околия). През 1929 година за първи път след Освобождението районът е посетен от тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев. Той подарява на Смилян часовниковия механизъм,, кулата е надзидана с още 2,30 м и на върха й монтират часовника, който работи безотказно до ден днешен. Мъжете от една фамилия, вече трето поколение, самоуки и на доброволен принцип поддържат в изправност часовника.

От Часовниковата кула започва Панорамната пътека, която изкачва по северното било на планината и след двучасов преход ще ви отведе обратно в селото при западният му край. Ако предпочетете южната дъга на Панорамната пътека , след изкачването да Разсечен камък се спускате към обширните поляни в м. „Свинарево“. Преходът по тази отсечка е около час. Ако ви се стори къс, от беседката в края на този маршрут можете да се спуснете към въженият мост в м. „Бакърджийци“, където е първата чешма по трасето на туристическата пътека „Лечебните изворчета“.

Пътеката се движи край леглото на р. Арда и води до 7 извора, водите на всеки от които според местните хора имат лечебна сила – за очи, за стави, за брадавици, за сърце, за екземи. Ако сте любители на по-дългите преходи, препоръчваме „Пътеката на орхидеите“, която от Смилян се изкачва към долната махала на близкото село Чокманово и извежда до манастира „Св. Атанас“ , който през 1911-1912 г. приютява щаба на командвания от полк. Владимир Серафимов 21-ви Средногорски пехотен полк, които в сражението с турските войски при връх Средногорец обръща хода на войната и довежда до присъединяването на най-южните български земи към България. Времето за преход в двете посоки е около 6 часа.

Антична и средновековна крепост „Калето“ e на 4 км западно от Смилян по главния път Смилян –Арда. При крайпътната беседка  с информационен билборд пресичате главния път и по черен такъв се спускате около 200 м до моста над р. Арда, преминавате по него и по добре означена с маркировка пътека се изкачвате до свода на Проходна пещера.

Находките при археологическите проучвания през 2013 г. доказват, че пещерата е била обитавана 4000 г. пр. Хр. – затова свидетелства намерената керамика, каменни върхове на стрели и каменни остриета. През летните месеци при свода на пещерата се предлага адреналиновото преживяване „алпийска люлка“.  Продължете да се изкачвате   по стъпалата под свода на пещерата до античната и средновековна крепост „Калето“, разположена на върха.

Крепостта е част от голямата отбранителна верига от Западните Балкани до северното крайбрежие на Егейско море, чието изграждане започва византийския император Константин Велики през ІV в. и е завършено през VІ в от Йоан Кантакузин, бранеща пределите на Византийската империя от варварите, живеещи на север от границите й. Консервирани и и реставрирани са северната и западните стени на крепостта, а гледката към долината на р. Арда от панорамната площадка при върха спира дъха! Посещението на крепостта е без входна такса и е възможно целогодишно.

Ако сте люббители на силните усещания и за вас почивката е запомняща се, само ако придизвикате себе си, то тогава избере адреналиновите предложения около селото:

Via Ferrata или железен път в скалата. Представлява оборудвано с метални стъпала, захвати и метални въжета трасе за скално катерене, по което туристът преминава сам, оборудван с алпийска седалка и обезопасителни въжета.

Железният път е част от туристически маршрут „Гарга дере“, чиято начална точка се намира на 6,5 км западно от Смилян по главния път Смилян-Арда. Трасето на за катерене започва от входа на пещера Голубовица 2 и ще ви изведе до изветрените скални тавани и сводове на Голубовица 4. Преминавате кратък инструктаж от водачите и поемате нагоре! Цената е 10 лв./човек, като включва инструктаж,оборудване,  застраховка и намеса на водачите-спелеолози при необходимост. Достъпна целогодишно при сухо време.

Алпийският тролей също е част от маршрута „Гарга дере“. Представлява въжена линия над река Есенска с дължина 145 м. На място ще бъдете оборудвани с необходимата екипировка и сте готови за спускането. А то, макар и по-кратко от минута, ще остави трайни спомени у вас.

Част от същият маршрут са влизането с лодка във водната пещера „Голубовица 2 и газенете срещу течението на подземна река и каньонингът по р. Есенска в съчетание с ботанически фото-тур. За тях обаче ще ви разкажем през пролетта, тъй като те се предлагат само в периода м. юни- краят на м. септември.

Ако сте любители на планинското колоездене Смилян предлага подходящи маршрути за неговото практикуване.

Автор: Илия Годев
Снимки: Посетителски информационен център с. Смилян, Екотурконсултинг и К-с „Млечен дом“